o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Bílkový máslový krém (Swiss Meringue Buttercream)

4. dubna 2011 v 22:08 | Slaneček |  Recepty
Odlehčená verze máslového krému. Nádherně se s ním pracuje, ale pořád je máslový krém. Čili žádná dietka. Ale pokud jde o to vyrobit velmi efektní dort, tenhle krém je to, co hledáte. Na jeden klasický dort o průměru cca 23cm stačí ze dvou bílku, ale v lednici vydrží asi týden a dá se zmrazit, v mrazáku pak hravě zvládne měsíc. Takže se vyplatí vyrobit si ho do zásoby ve větším množství, zejména pokud vám po jiné kulinářské akci zbydou bílky.

Ingredience:

285g bílků (což je plus mínus osm)
špetka soli
285g cukru krupice (jemné, ať se stačí rozpustit a nevrže mezi zuby)
900g másla (jasně, jsou to skoro 4 kostky, ale vystačí to na 4 dorty), pokojová teplota, cca 4cm kousky
nepovinně: semínka vyškrábaná z jednoho vanilkového lusku/vanilková esence (nebo jiná příchuť, případně potravinářská barva)

Postup:

Smícháme bílky, cukr a sůl (případně vanilková semínka) do čisté misky. Ano, málokdo vaří ve špinavém nádobí, teď mám spíš na mysli čistá ve smyslu dokonale odmašťěná. Jakákoliv mastnota je nepřítelem našlehaných bílků. Misku s bílky umístíme nad kastrol s vařící vodou a šleháme. Voda nemá bublat jako o život, co potřebujeme a co ohřívá bílky, je pára. Miska by se tudíž neměla dotýkat hladiny vody. Bílky se nemají zahřát na víc než 60°C, pokud nechcete dosáhnout slazených míchaných vajec. Tahle teplota je ideální pro zabití potenciálního svinstva ve vejcích. Pokud je zahřejete na 60°C, krém je naprosto bezpečný. Pokud si nejste jistí, že jste se na tuto teplotu dostali (ale bílky jsou prokazatelně teplé), je to bepečné s největší pravděpodobností. Každopádně ve většině kuchařek a časopisů o vaření najdete varování před používáním tepelně neupravených vajec malými dětmi a starými a nemocnými lidmi. Samozřejmě záleží i na původu vajec. Předpokládám, že tohle naše babičky neřešily.
Ne každý ovšem vlastní kuchyňský teploměr, takže způsob jak zjistit, že jsme tam, kde chceme být, je kápnout si trošku hmoty na ruku. Pokud je to teplé tak, že se to dá snést, ale za chvíli už by to nešlo, je to zhruba ono.
Odstavíme misku z vodní lázně a šleháme elektrickým šlehačem na střední výkon až do vychladnutí. Opět, kdo má inteligentního a samostatného robota, může jít na kafe a asi za deset minut se vrátit k hotovému. Pokud chcete krém obarvit, případně přidáváte tekutou esenci, teď je ideální čas.
A tady vám kladu na srdce: stejně, jako jste se před chvílí zoufale snažili vyhnat teplotu co nejvýš, teď mějte trpělivost než vám sníh skutečně vychladne na pokojovou teplotu. Pokud přidáte máslo do teplého bílkového sněhu, krém se srazí (pokud se to skutečně ppřihodí, stačí v jiné misce vyšlehat cca 50g másla a po lžičkách za stálého šlehání přemístit sražený krém do másla, postupem času můžete přidávat po větších dávkách). Takže do vychladlého sněhu zašleháme kousky másla, jeden po druhém. A máme hotovo.

Se základním krémem se dá samozřejmě čarovat dál. Pár tipů:

Citronová verze:
Do krému vešleháme přiměřené množství lemon curd (recept přidám zanedlouho, případně k dostání v Marks a Spencer).
Přiměřené množství je takové, aby výsledná chuť vyhovovala vašemu vkusu. Já dávám na 1/4 krému (=ze dvou bílků) cca +100g lemon curd.

Čokoládová verze:
Na celé množství 370g čokolády (pokud jdete do mléčné, doporučuji použít 270g a zbytek hořké) rozpustíme buď v mikrovlnce (každých 30 vteřin zamícháme) nebo ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmixujeme do hotového krému.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Petr :/ Petr :/ | Web | 4. dubna 2011 v 22:19 | Reagovat

Ahoojky... máš moc krásný blog a já jsem si založil také blog a mám na něm soutěže  o hodnotné ceny. Jen mi na ten blog nikdo nechodí, tak tě chci poprosit, aby ses koukla na můj WEB a třeba si tam vybereš i nějakou soutěž.. Moc lidí tam nesoutěží, takže je velká šance na výhru ;) Na můj blog se dostaneš tak, že klikneš na kolonku WEB tady u komentáře ;) a Děkuji ti moc :)P.S. Neníí to žádný podvod. Nejsem jako ostatní a je mi 19 let. tkže soutěže můžu pořádat ;)

2 Slaneček Slaneček | Web | 4. dubna 2011 v 22:45 | Reagovat

Nikdo nechodí? 43 tisíc jen dneska je málo?

3 Markéta Markéta | 5. dubna 2011 v 23:23 | Reagovat

Klárko, máš to tu boží. Kdybych sem nešla, ani bych se nedozvěděla, že ten boží citrónový dort, co jsem dnes jedla, byl vlastně taťkův dort :-)) A neboj, máme tě rádi i bez pondělních koláčků :-))

4 classy evening dresses classy evening dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 23:45 | Reagovat

Generally I do not write on sites, but I would like to say that this blog really forced me to do so! Thanks, very nice article.
http://www.isdress.org

5 unique summer dresses unique summer dresses | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 10:52 | Reagovat

This is a great site. Good clean UI and nice informative blogs. I will be coming back in a bit, thanks for the great article.
http://www.askdresses.org

6 L. L. | 26. února 2016 v 23:10 | Reagovat

Recept dobrý, ale tvrdit, ž epři 60 °C se zabijí veškerá svinstva a krém je bezpečný je kravina. Máma pracuje v gastronomii už 26 let a od malička nás učí, že na zabití bakterií salmonelozy a ost. MUSÍ BÝT 75°C! ve všech místech pokrmu. Takže těch tvých 60°C platí pro praní, ne pro vaření

7 Maja Motti Maja Motti | E-mail | 19. června 2016 v 19:24 | Reagovat

bílky se musí zahřát na 75°C a 10 minut na této teplotě zahřívat. Říká se tomu pasterizace. 60°C je nesmysl.

8 leaning leaning | Web | 28. září 2016 v 8:03 | Reagovat

krátkodobá sms půjčka :-?

9 LarryWam LarryWam | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 20:41 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>online casino</a> guide

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama