o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Fialky

20. dubna 2011 v 21:28 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Stejě jako císařovna Sissi jsem ujetá na fialky. Na rozdíl od ní nejsem anorektička, nemám k dispozici císařskou pokladnu a taky doufám, že mě nepropíchne italský atentátník.
Pokud tedy stejně jako ona zatoužím po kandovaných fialkách, musím si je vyrobit sama.
Vyrazila sem na zahradu a vzala sebou naší Zuzanku, která se ven moc těšila. Po třech minutách, kdy se dítě zezačátku tvářilo nesměle, poté ostražitě, nakonec znechuceně prohlásilo "domů". Vrátila sem jí tedy domů, seběhla znovu na zahradu, prodrala se křovím, nachytala na sebe tři loňské bodláky, popálila si ruce prvními jarními kopřivami, ale natrhala krásnou kytičku fialek.
Kandování kvítku je dokonce i na mů vkus trochu moc piplačka, takže po máchání rukou v bílku a následném olepování moučkovým cukrem, umývání rukou, sušení rukou, dalším máčení v bílku, cukru a tak dál a tak dál, kdy jsem měla hotových asi třicet kandovaných fialek v mokrém stádiu, jsem se rozhodla zkusit fialkový sirup. Dává to smysl. Krásně modrý sirup vonící po drobných kvítcích přijde do krému, krém do dortu, dort se ozdobí kandovanými kvítky. To byla moje teorie.




Dvě hrsti fialek jsem zalila převařenou vodou, kterou jsem nechala zchladnout pod 80°C, abych nezabila barvu a vůni a nechala uležet 24 hodin. Po zalití vypadal nálev úžasně, měl krásně modrou barvu a voněl tak, že se z toho točila hlava.




Po 24 hodinách, kdy přišla fáze scedíme, zahřejeme a v nálevu rozpustíme neuvěřitelné množství cukru, nezbyla po barvě a vůni ani památka. Výsledkem je světlě béžový cukrový sirup. Tak aspon věřím, že má deklarované léčivé účinky. Faktem totiž je, že kašel, proti kterému má fungovat, jsem ještě nedostala.

A teď si půjdu spravit náladu fialkovým bonbonem, budu si připadat jako císařovna a bude mě hřát vědomí, že jsem si vyrobila něco, co ve vídeňské cukrárně Demel prodávají za 16,80 eur.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama