o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Appam a kari - výzva the daring cooks

14. srpna 2011 v 14:48 | Slaneček |  Recepty
Tak srpnová vařící výzva The Daring Cooks se nesla v jihoindickém duchu - rýžové placky appam byly povinnou součástí a měly být doplněny libovolným kari, případně dalšími lokálními chody a hostila je MaryMary z marymaryculinary.

Appam

Ingredience:

300g syrové rýže
5g sušeného droždí
2 lžičky cukru
1/2 šálku (velikosti 250ml) kokosové vody nebo obyčejné vody o pokojové teplotě
2 lžíce vařené rýže
1/2 lžičky soli
asi 1/2 šálku kokosového mléka z vršku neprotřepané plechovky (hustá část)

Postup:

Syrovou rýži namočíme na zhruba 3 hodiny (můžeme i na delší dobu) do 4-5 šálků vody. Cukr rozpustíme v kokosové nebo obyč vodě a přisypeme droždí. Necháme vzejít na teplejším místě kolem 15 minut.
Scedíme rýži a spolu s drožďovou vodou rozmixujeme do hladka v mixéru. Můžeme přidat trochu vody, ale mně to fungovalo i bez ní poměrně dobře. Přidáme vařenou rýži a rozmixujeme i ji. Výsledkem bude husté těsto jako na palačinky. Přetáhneme ho v míse potravinářskou folií a jdeme se na 8-12 hodin prospat (nebo na party, jak kdo chce).
Kromě vykynutí nám v případě appam placek jde o proces fermentování těsta, takže až se ráno vzbudíte (případně vrátíte z party, jak kdo chce), žadné zděšení, jasný? Těsto má vypadat jako by se mu přihodila nějaká nemilá nehoda a má "vonět" lehce nakysle. Nutno podotknout, že jsem sice díky Maryině receptu byla připravená, ale přestávala jsem ve výsledný efekt mít důvěru.
V této fázi přidáme kokosové mléko, osolíme podle chuti a rozehřejeme pánev. Potřeme olejem (potřeme = nejsme líní najít mašlovačku a olej tam nelijeme v palcové vrstvě, opět, jako palačinky) a následující hodinu smažíme jednu placku za druhou.
Výsledek je krásný, placky vypadají jako krajka. Nechutná to vůbec špatně, dá se to použít i jako klasická palačinka a pokapat medem pro snídaňovou variantu na sladko. Samozřejmě, že jsem to zvrtala a přidala kokosové mléko před fází fermentace. Fungovalo to i tak.
Placky by se měly jíst teplé, akorát z plotny, ale já je i s karí brala do práce a ohřívání jim nijak významně neuškodilo.

K plackám jsem zvolila dvě jídla doporučovaná Mary a jedno vlastní (doporučené přítelem googlem).


Tropická mrkev

Ingredience:

1/2 kg mrkve, asi 5 velkých, oloupaných, pokrájených na jemné nudličky (julienne) nebo na hrubo nastrouhaných
lžíce rostlinného oleje
asi 8 čerstvých karí lístků (a tady jsem narazila na omezené zdroje, v Praze se dají sehnat jen sušené v orientální prodejně Halal v Myslíkovce, měli ovšem poslední balení).
2 lžíce nasekaných zelených chili papriček
3 lžíce nasekaných šalotek (cca 2 kusy)
2 lžíce rýžového octa
špetka soli
1/2 šálku kokosového mléka (beztak zbylo z placek)
1/4 šálku vody
sůl
koriandr na ozdobení

Postup:

V pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a 3-4 minuty za stálého míchání na něm osmažíme polovinu karí lístků, papričky a šalotku. Přidáme mrkev, ocet, sůl a cukr, zvýšíme plamen a mícháme další 2-3 minutky, dokud směs nepustí tekutinu. Přidáme vodu a polovinu kokosového mléka a dusíme asi 5 minut v závislosti na velikosti kousků mrkve. Poté, co se tekutina skoro vyvařila, přidáme zbytek karí lístků a kokosového mléka a vaříme dalších pět minut. Ochutnáme, dochutíme, jíme.

Jehněčí (hovězí) karí ze Srí Lanky

Ingredience:

cca 1/2 kg hovězího či jehněčího masa bez kosti (pokud používáme maso s kostí, např. žebírka, dáme 3/4kg) - já použila jehněčí krk (když už jsem byla v Halalu, že)
1 lžíce rostlinného oleje
10 karí lístků
1 zelená chili paprička
250g jemně posekané cibule
1 lžička kurkumy
1 lžička soli
1/2 šálku kokosového mléka
1 lžíce tamarindové dužniny (celkem běžně k sehnání v Albertu nebo Tescu)
1/4 šálku horké vody

směs koření:
1 lžíce syrové bílé rýže
1 lžíce semínek koriandru
1 lžička kmínu
1 rolička skořice
semínka z dvou lusků zeleného kardamomu (mají v Halalu, ale já tam lupla asi tak lžíci semínek kardamomu, který jsem měla a moc zelený nebyl)

Postup:

Maso nakrájíme na cca 1,5cm kostky, případně rozdělíme žebírka na jednotlivé porce. V těžké pánvi nasucho opražíme směs koření asi 3-4 minuty, celou dobu mícháme, abychom předešli připálení. Úžasně to voní. Necháme směs vychladnout a roztlučeme v hmoždíři (pro moderní lidi - rozmixujeme). Dužinu tamarindu namočíme do horké vody.
V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibulku, karí lístky, chili a kurkumu asi 3 minuty. Přidáme maso a sůl a necháme zatáhnout asi 5 minut. Přidáme směs koření a kokosové mléko a za občasného míchání dusíme 10 minut. Dužinu tamarindu protřeme sítkem, abychom se zbavili semínek a přidáme i s 3 šálky vody do jídla. Na mírném plameni vaříme asi hodinu.


Indické kuřecí karí (originální recept zde)

Ingredience:

3 lžíce olivového oleje
1 malá cibule, pokrájená
2 stroužky česneku, nasekané
3 lžíce práškového karí koření
1 lžička mleté skořice
1 lžička sladké papriky
1 bobkový list
1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
1/2 lžičky cukru
sůl
2 kuřecí prsa pokrájená na kostky
1 lžíce rajčatového protlaku
1 šálek bílého jogurtu
3/4 šálku kokosového mléka
šťáva z půlky limetky
1/2 lžičky cayenského pepře

Postup:

Olej rozehřejeme na středním plameni a osmažíme cibulku do světle hněda. Přidáme česnek, karí prášek, skořici, papriku, bobkový list, zázvor, cukr a sůl. Mícháme 2 minuty. Přidáme kousky kuřete, rajčatový protlak, jogurt a kokosové mléko. Na mírném plameni vaříme 20-25 minut.
Vyndáme bobkový list a přidáme limetkovou šťávu a cayenský pepř. Povaříme dalších 5 minut a podáváme.


Ačkoliv byla výzva zábavná a placky jedlé, jsem natolik skalní příznivce obyčejné rýže, že se do appam placek nejspíš dlouho znovu nepustím.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama