o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Fraisier - výzva the daring bakers

1. srpna 2011 v 1:13 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Tak jsem se namotala do další akce.
The daring kitchen http://thedaringkitchen.com. Má dvě sekce, daring bakers a daring cooks. Začala jsem klasicky pekařskou sekcí, ale neodolala jsem na dlouho a zapsala se i na vaření. Princip je jednoduchý, jednou měsíčně zveřejní na svých stránkách recept vybraný jedním z dvoutisícovky zúčastněných bloggerů a všichni ostatní mají měsíc na to, aby výzvu splnili a recept přetvořili k obrazu svému držíce se povinných položek. Pak pošlou fotky svých výtvorů, popíšou, jak se jim vedlo, případně zveření recpt. Po uveřejnění se o své zkušenosti mohou podělit na svém blogu.
A můj moment přichází teď.
Červencová pekařská výzva se jmenovala Le fraisier. Je to francouzský dezert a je o jahodách. jedná se o tenkou vrstvu lehoučkého piškotu pokrytou cukrářským krémem a z boku ozdobeným jahodami, překrytý dalším plátem piškotu a doladěným plátkem marcipánu.

Takže k receptu:

Základní chiffon cake

155g polohrubé mouky
lžička prášku do pečiva
170g cukru
1/2 lžičky soli
60ml oleje
3 velké žloutky
95ml vody
lžička vanilkového extraktu
lžička strouhané citronové kůry
5 velkých bílků

Předehřejeme troubu na 160°C, vyložíme dortovou formu pečícím papírem. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a sůl. Odebereme z cukru tři lžíce a zbytek přidáme k mouce.
V jiné misce prošleháme žloutky, olej, vodu, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Přimícháme suché ingredience dokud se nespojí.
V jiné míse vyšleháme bílky do měkkých špiček a pomalu vešleháme zbylý cukr. Šleháme dokud nezískáme tuhý sníh.
Asi 1/3 sněhu lehce vmícháme do žloutkové směsi. Jemně vmícháme zbytek.
Pečeme 45-55 minut nebo dokud špejle zastrčená doprostřed koláče nevyjde ven čistá.
Necháme vzchladnout ve formě, jemně objedeme strany formy nožem a uvolníme koláč z formy. Dá se uchovat v lednici až 4 dny.

Cukrářský krém:

500ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
4 lžíce kukuřičného škrobu
90g cukru
2 velká vejce
60g másla
1 a 1/2 lžičky práškové želatiny
1 lžíce vody
500ml smetany ke šlehání

Mléko, extrakt (případně vnitřek vanilkového lusku) a sůl přivedeme těsně pod bod varu. Smícháme škrob a cukr, přidáme vejce a vyšleháme do hladka. Pomalu a za stálého šlehání přilijeme teplé mléko. Směs vrátíme na sporák a za stálého míchání svaříme na středním plameni na krém. Necháme zchladnout a vešleháme máslo. Přetáhneme folií a dáme vychladit do lednice.
Namočíme želatinu a necháme ji 10 minut nasáknout. Z hotového krému odebereme asi třetinu a zahřejeme nad párou. Rozpustíme v něm želatinu a vešleháme do zbylého vychlazeného krému. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do krému.

Sirup:

80g cukru svaříme s 80ml vody a šťávou z půlky citronu, případně nastrouhanou kůrou z citronu.

Sestavení koláče:

Korpus prořízneme na dvě půlky a jednu vrátíme do formy vyložené potravinovou folií. Přelijeme půlkou sirupu, případně pokladame pokrájenými jahodami. Strany formy obložíme zevnitř půlkami jahod, řeznou stranou k formě.



Odložíme si stranou část krému - 1 nebo 2 lžíce. Korpus s jahodami opatrně zalijeme krémem, navrch položíme zbytek korpusu a polijeme zbylým sirupem. Potřeme zbytkem krému a pokryjeme vyváleným marcipánem ořízlým podle tvaru formy. Dozdobíme.




Já jsem použila kombinaci citronu, jahod a máty a musím přiznat, že měl takový úspěch, že si ho objednal i Jelen, který jí jinak zásadně jen věci obsahující maso. Zakázku jsem přijala a zodpovědně vytvořila, ale v tom vedru a dusnu, co panovalo před bouřkou, se jaksi roztekl při vyndavání. Takže jsem ho opatrně i s potravinovou folií vrátila zpátky do formy ve velmi nereprezentativním stavu. Naštěstí jsem se mezitím navezla do jiné výzvy, v rámci které jsem měla jiný dort připravený a potažený v lednici. Takže ten jsem dozdobila podle zadaných instrukcí, popadla je oba a fraisier předala s tím, ať si ho dá s přítelkyní po sexu lžící. Formu nemám do teď, Jelen je Jelen.
A o té další výzvě jindy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | E-mail | Web | 22. srpna 2011 v 23:15 | Reagovat

S výzvou jsi se poprala na výbornou! je super najít dalšího českého "daring bakera" :D Moc jsem se těšila, že výzvu taky dokončím, ale zradily mě jahody - nenarostly - a bez nich by to nebyl fraisier.

2 Slaneček Slaneček | Web | 28. srpna 2011 v 23:26 | Reagovat

Jaaaj, to mi povídej, já vaše blogy šmíruju už nějakou chvilku a čelist mi padá pravidelně. :) Děkuju za poklonu, od mistra potěší. Fraisier je úžasnej, ale pro mě o nervy.

3 Madla Madla | Web | 29. srpna 2011 v 15:57 | Reagovat

Ty bláho, nádherný Fraiser, vypadá jako od profesionální cukrářky. Já mám pořád dost respekt s prací s marcipánem a vůbec zdobení dortů a podobné piplačky mě upřímně nebaví, takže o to víc obdivuju tvůj výsledek. A kombiance jahod, citronu a máty - co dodat, to je gurmánovo nebe :-)

4 Adelka Adelka | 7. června 2012 v 22:08 | Reagovat

Recept je bezva , ale to nazdobení není zrovna moje gusto . Možná , Ž ekdyby jste to udělala trochu lépe a nenaplácala by sjte to tak , tak by to bylo i hezké . Ale jinak recpt je super a skláním se před tím , jak děláte ´´daring baker ´´ :-)

5 patek philippe replica watches patek philippe replica watches | E-mail | Web | 15. ledna 2013 v 10:06 | Reagovat

hello admin, memorable article! Pleasee keep it up!!!!
http://www.palewatches.com

6 nipples nipples | Web | 21. června 2015 v 7:22 | Reagovat

nebankovní pujcky online moravský krumlov 8-)

7 BethanyNrg BethanyNrg | E-mail | Web | 7. října 2017 v 7:15 | Reagovat
8 Dol77larEn Dol77larEn | E-mail | 14. října 2017 v 12:19 | Reagovat

Были заплачены деньги 6000 за покупку базы данных и просто швырнул. с другого аккаунта к нему обратились, уже специально на 100р была сделка на выборку и тоже швырнул.

непорядочный гандон. кинет 100р%

Телеграм  @japoshka кидальная дешевка

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama