o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Leze na mě podzim

2. října 2011 v 12:50 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Tak se nám krátí dny a pomalu přichází podzim, že? Slunce svítí jako by už nikdy znovu nemělo, venku je 27°C, padají teplotní rekordy, ale je tu jeden spolehlivý indikátor. Já. Začínám podzimně depresit. Mám se skvěle, děkuji za optání, moje blbá nálada pramení čistě z toho, že je podzim. Nenechte se zmást, já mám podzim ráda. Po létě mi dává příležitost změnit šatník - fajn, s tím budu muset chvíli počkat a udělám to ráda, tohle počasí za to stojí. Dává možnost přejít na jiné suroviny, dýňové experimenty jsou první v pořadí, hrušky na koláč už čekají, v supermarketech se objevují vcelku levné fíky, hrozny vzpadají neskutečně sexy a v kondici, v plánu mám spoustu polévek a to nemluvím o švestkách.
Paradox letošního podzimu jsem přetavila do posledního dortu. Zvrchu podzimní, uvnitř letní. Zajímavé bylo, jak se lidi orientují na zevnějšek. Pro všechny to byl "jééé, podzimní dort!".


Vzala jsem to jako příležitost vyzkoušet pro mně nový recept na potahovku, pod názvem upravená varna ho publikovala jedna z milých dortařských spolutrpitelek (Olga J., tímto jí děkuji) a já jsem si ho ještě dodatečně doupravila podle svého.

Pokud má někdo zájem...

Ingredience:

150ml vody
150g hladké mouky
70g omegy (případně oleje nebo másla)
1 rovná lžíce želatiny rozpuštěná v 50ml horké vody
cca 1kg práškového cukru
mandlové aroma podle chuti
případně 2 lžíce glukozy nebo sirupu (kukuřičný, pšeničný, golden syrup...)

Vodu přivedeme k varu, rozpustíme v ní tuk, přidáme mouku a tři minuty mícháme jako u odpalovaného těsta. Poté, co se mouka pořádně propaří, stáhneme z plamene a necháme trochu zchladnout. Přidáme rozpuštěnou a lehce zchladlou želatinu a aroma a pořádně do hladka vymícháme. Postupně přisypeme a vpracujeme větší část práškového cukru a vypracujeme do požadované konzistence, což je v tomto případě o něco tekutější stav než chceme u finální modelovací hmoty, něco jako kynuté těsto na koláč. Pečlivě zabalíme do potravinové folie nebo sáčku (ideální je zip lock bag, ze kterého brčkem odsajeme vzduch a utěsníme) a necháme pár hodin nebo přes noc odpočinout. Po odpočinutí vpracujeme tolik cukru, kolik je potřeba pro to, aby se nám s hmotou dobře pracovalo.
Já mám mandlové aroma v litrovém balení od firmy Braun, což je vlastně škrobový sirup, díky tomu nemusím přidávat glukozu. Pokud používáte aroma na bázi alkoholu, přidat glukozu (nebo sirup) vřele doporučuji.
Rozhodně se můžou pokusit i začátečníci, pořád je to vaření a ne jaderná fyzika, ale pár zkušeností s potahovkama rozhodně pomůže. Hmota poměrně rychle vytvrdne, což je obrovská výrhoda při tvorbě kytiček a postaviček, zároveň to ovšem může být i nevýhoda, pokud se s ní nepracuje dostatečně rychle, případně jí neskladujete v igelitu.



Asi ze všech potahovek, co jsem zkoušela, konzistencí nejvíc připomíná pravý marcipán. K mému zklamání to někteří kolegové ani nepoznali. Tolik k úrovni stravování u nás v kanclu.

Samotný dort byl v příchuti Piňa Colada.

Korpus:

Ingredience:

6 vajec
150g cukru
špetka soli
1dl oleje
50g strouhaného kokosu
120g polohrubé mouky
lžička prášku do pečiva

Vejce s cukrem a špetkou soli vyšlehat do pěny, pomalu vmíchat olej, po částech prisypat mouku s práškem do pečiva a kokosem. Péct na 150°C asi pul hodiny, případně dokud povrch nezezlátne a zabodnutá špejle nezůstane po zapíchnutí a vytažení čistá.

Náplň:

2 tvarohy
1 smetana ke šlehání
šťáva z plechovky ananasového kompotu
2 balení Créme Olé s kokosovou příchutí
kousky kompotovaného ananasu
cukr podle chuti

Tvaroh se smetanou, kompotovou šťávou a Créme Olé, plus přípaně cukrem šleháme tři minuty. Navrstvíme na proříznutý vychladlý korpus asi centimetr od kraje (pokud nemáme zájem potahovat, klidně do krajů). Posypeme kousky ananasu a přiklopíme horním plátem korpusu. Zdobíme podle libosti. Chtěla jsem korpus ještě pocákat rumem, ať už teda pořádně Piňa Colada, ale tak mohutně jsem v posledních týdnech osvobozovala Kubu, že žádný nezbyl.



Pokud chcete potahovat, doporučuju vyrobit mantinely z máslového krému a yároveň jím obmáznout celý dort, nehrozí tak riziko, že se potahovka rozmáčí, což s oblibou dělá po použití krémů z mléčných výrobků, a to zejména tehdy, kdy se to hodí úplně nejmíň. Pokud dort nepomažete vůbec, za a vám na něm potahovka nebude držet a za bé bych jí trochu podezírala z tendence vyschnout a zkamenět. Já to zkoušet nebudu, vy můžete, pokud o to vysloveně stojíte. Na vlastní riziko, ok?
Potahovku doporučuju vyválet na šířku cca 0,5cm. A pak už se kreativitě meze nekladou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 7. října 2011 v 19:06 | Reagovat

Zírám s otevřenou pusou a ne a ne ji zavřít! Ty lístečky jsou prostě úžasné!! To musela být strašná piplačka, ale ten výsledek rozhodně stojí za to,. Máš ho moc krásný!

2 Meg Meg | E-mail | Web | 9. října 2011 v 23:10 | Reagovat

Krásný, ten vnitřek je přesně podle mého gusta :)

3 Slanecek Slanecek | Web | 15. října 2011 v 23:36 | Reagovat

Diky diky, damy!

4 informal beach wedding dresses informal beach wedding dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 23:45 | Reagovat

Ask yourself this question: "Will this matter a year from now?" Richard Carlson
http://www.isdress.org/Mother-Of-The-Bride-Dresses.html

5 cheap cocktail prom dresses cheap cocktail prom dresses | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 10:35 | Reagovat

Superb article, I really appreciated with it, This is finicky to read and valuable on behalf of outlook, I really bookmark it, on behalf of expand read.
http://www.askdresses.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama