o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Moo shu - výzva the Daring Cooks

14. října 2011 v 18:02 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Říjnovou výzvu Daring Cooks hostila Shelley z C Mom Cook a její sestra Ruth z The Crafts of Mommyhood. Vyzvaly nás k přenesení chutě východu do našich kuchyní a to výrobou vlastního Moo Shu, včetně tenkých placek, smažené směsi a omáčky.

Moo Shu (nebo také Mu Hsu) je údajně pojmenováno po vavřínech, takže něco jako vavřínové vepřové. Vavříny v Číně na podzim vykvetou žlutými, voňavými květy. Vepřové v našem receptu se vaří s míchanými vajíčky, která mají podobnou barvu, tak snad proto.
Tolik k citaci z originálního receptu, všechny obrázky, které jsem já k dotazu na bobkový list našla, ukazují květy bílé nebo světle růžové. Podle toho, co jsem slyšela o internetu v Číně ovšem jediný z těch obrázků neukazoval čínský vavřín a já tam nikdy nebyla. Navíc všechny vavříny-bobkové listy, co jsem se kdy pokusila pěstovat, to se mnou postupně vzdaly a radši umřely než mě snášet dál a nedej bože dokonce vykvést.

Tohle jídlo mě potěšilo. Příprava je relativně snadná, je v něm maso, spousta zeleniny a omáčka hoisin tomu dodá správný odpich. Placky nenadchly, i když výroba těsta je snadná a hezky se s ním pracuje, nejsem úplně dělaná na hodiny u plotny a obracení palačinek. No, jsou to placky, ne palačinky, ale princip je stejný víme?

Navíc poslední dobou se mi moc nedaří a vysledovala jsem, že příčinou je moje nebetyčná lenost. V tomto konkrétním případě i lenost myslet, takže jsem tupě zadělala těsto podle receptu, z půl kila mouky, aniž by mi došlo, že nebudu schopná takové množství ani zkonzumovat, ani vyrobit. Takže jsem udělala pět pokusných placek, zbytek těsta vyhodila a použila své oblíbené nudle.

Placky:

560g mouky (použila jsem napůl hladkou s polohrubou)
300ml vařící vody
lžička sezamového oleje (lze nahradit jiným)
mouka na podsypání

Mouku zalejeme za stálého míchání horkou vodou, přidáme olej a vypracujeme pružné a vláčné těsto. Doporučuju dělat to v mašině, jinak si spálíte ruce. A voda musí být opravdu horká (vařící), abz se správně a rychle uvolnil lepek. Necháme půl hodiny pod vlhkou utěrkou odpočinout.
Těsto rozdělíme na třetiny a každou z nich na 8 až 10 částí. Z nich vyválíme tenké placky, které opražíme na rozehřáté pánvi bez oleje po jedné straně do stadia než se začnou objevovat hnědé flíčky. Před servírovnáním napaříme.


Masová směs:

30g sušených hub (já použila hříbky, ale ideální budou čínské houby, jidášovo ucho)
450g vepřového (šla jsem do kýty, ale příště bych zvolila něco prorostlejšího)
100g jemně pokrájených bambusových výhonků
3 hrnky (170g) jemně pokrájeného čínského zelí
2 jarní cibulky
3 vejce
4 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce rýžového vína (já použila Chardonnay, rýžové bohužel nemám)
pár kapek sezamového oleje
placky k podávání

Houby zalejeme teplou vodou, necháme 10-15 minut nasáknout, slejem, opláchneme a nasekáme na tenoučké nudličky. Maso pokrájíme na nudličky. Totéž uděláme s čínským zelím a výhonky - asi tak jako sirka mají vypadat. Cibulku nakrájíme na jemná kolečka.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a usmažíme vajíčka ochucená špetkou soli, mají se tak tak srazit, hned pak je odstraníme z ohně. Rozehřejeme zbytek oleje, osmažíme maso tak, aby změnilo barvu, asi jednu minutu. Přidáme houby, bambus, zelí a cibulku a smažíme asi tři minuty. Přidáme zbytek soli, sojovku a víno. Mícháme další dvě minutky. Na závěr přidáme míchaná vajíčka, rozdělíme na kousky velikosti sousta a vmícháme, zakápneme sezemovým olejem a podáváme v plackách s omáčkou hoisin.

Omáčka Hoisin:

4 lžíce sojovky
2 lžíce peanut butter nebo pasty z černých fazolí
1 lžíce medu nebo melasy
špetka česnekového prášku (já dala dva stroužky česneku)
2 lžíce bílého octa (tak na ten jsem zapomněla úplně)
2 lžičky sezamového oleje
podle chuti čínská pálivá omáčka (v mém případě chippotle sauce, Mexiko zas není od Číny tak daleko)
černý pepř

Všechny ingredience smícháme. Já neměla burákové máslo, rozmixovala jsem tedy arašídy s arašídovým olejem a následně ponorným mixérem zapracovala i zbytek ingrediencí. Fakt, že jsem zapomněla na ocet sice vysvětluje, proč měla moje omáčka konzisteci marmelády, ale neubralo jí to nic na úžasnosti.

Masová směs se vám možná bude zdát trošku bez chuti, ale ničeho se nebojte, omáčka tomu dost pomůže.






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Shelley C Shelley C | E-mail | Web | 14. října 2011 v 19:51 | Reagovat

Your Moo Shu looks delicious, and I am so glad that you enjoyed it! Thank you so much for cooking with us this month.

2 Slanecek Slanecek | Web | 15. října 2011 v 23:35 | Reagovat

Thanks for this beautiful challenge! I'm definitely making this again!

3 Jenda Jenda | 20. října 2011 v 11:49 | Reagovat

Haha s těma plackama to chápu. Já je dělal z poloviční dávky a stejně než sem je napek tak mi stolovníci málem pošli hlady :-) Ale jinak Moo shu moc chutnalo..

4 Meg Meg | Web | 28. října 2011 v 0:53 | Reagovat

Pěkný, fakt to taky budu muset zkusit asi :D

5 simple wedding dresses simple wedding dresses | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 12:24 | Reagovat

Utile article peux j'avoir en votre permission  traduire Grec pour mon blogs abonns? Si ainsi ce qui reconnaissance vous exigez?
http://www.askdresses.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama