o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Sans rival - výzva The Daring Bakers

5. prosince 2011 v 12:12 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Dlouho jsme se neviděli, že? Já vím a sypu si popel na hlavu. Vlastně zatím jen kouřím, abych měla posypový materiál.
Nějak poslední dobou nestíhám. Začínám mít pocit, že jako Chuck Norris doběhnu sama sebe a poplácám se po rameni. A jak se znám, sama sebe tím taky náramně vyděsím.
V podstatě jde jen o to, že jsem ztratila schopnost říct "NE". Volá máti: "stavíš se zítra na oběd?" a já místo abych popravdě řekla "hele, podivej se, máti, naslibovala jsem spoustě lidí spoustu cukroví (protože neumím říct "NE") a teď tak trochu plavu" se slyším jak odpovídám "kachna? samozřejmě, ve dvanáct jsem tam". Ostatně tenhle hovor jsem vyřizovala v krčském lese, protože jsem špatně odpověděla kamarádům na otázku, jestli se připojím na minivýlet.

Ale k věci. Listopadovou výzvu si vzala na triko Catherine z Munchie Musings a vyzvala nás k výrobě tradičního filipínského dezertu, delikátního Sans Rival. Pro ty, kdo by chtěli zkusit víc, přidala další filipínský recept na věc zvanou Bibingka. Inspirovala jí Jun z Jun-blog, kde najdete spoustu dalších filipínských receptů. Já jsem do téhle záležitosti nešla, ale případní zájemci ji najdou například zde.

Sans rival znamená bezkonkurenční a v dobách, kdy mladí filipínci odjížděli studovat do Evropy, dotáhli poupravený recept na dacquoise, který se uchytil.
V podstatě se jedná o vrstvy zlehka upečeného bílkového sněhu s ořechy (tradičně opraženými kešu) proložené máslovým krémem (tradičně čokoládový se žloutky = French buttercream). Já jsem to vzhledem ke své momentální situaci pojala jako megarychlovku a jako takovou to tady zveřejňuju. Prostě projekt Vstanu-rychle-se-zorientuju-kde-vlastně-jsem-a-před-odchodem-do-práce-upeču-dezert-pro-kolegyni-co-dnes-odchází-na-mateřskou. Takže pokud jste zrozvna v období na druhém konci spektra a chcete si s dezertíkem vyhrát, doporučuju zkouknout stránky kolegyň bloggerek, které to pro tentokrát nemají tak suverénně na salámu.

Ingredience:

5 velkých bílků
půl hrnku cukru krystal
špetka soli
lžička octa nebo citronové šťávy
hrnek směsi sekaných ořechů (v mém případě pistácie, para, pekanové a mandle)

Krém:

125g másla
půl plechovky karamelového nebo čokoládového Salka
50g rozpuštěné čokolády

Postup:

Bílky se špetkou soli a citronovou štávou prošlehat, přidat cukr a šlehat cca 10 minut do pevných špiček. Zlehka vmíchat na jemno nasekané ořechy, namazat na pečící papír a upéct asi tak 30 minut v lehce vyhřáté troubě na 160°C.
Nakrájet na potřebně velké čtverce či obdélníky.

Krém:

Máslo našlehat do pěny a po malých dávkách vešlehat Salko, poté rozpuštěnou čokoládu.

Sestavit. Sníst. Nebo odevzdat.



Ochutnávala jsem a je to překvapivě chutné, lehounká vrstva bílkového těsta vyváží příšernost máslového krému a dohromady to funguje skvěle. Doporučuju testovat na lidech.


A na rozdíl ode mně můžete i ozdobit - například omatlat stěny porce krémem a vyválet v oříškách. Nicméně k nám do kanclu to nemá smysl.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 6. prosince 2011 v 19:00 | Reagovat

Jůů, pěkný, mě se do toho nechtělo :D vlastně ani do té další se mi nechce :D Ale když doporučuješ, budu snad muset časem zkusit :)

2 Slaneček Slaneček | Web | 8. prosince 2011 v 18:55 | Reagovat

Docela ti premyslim, ze bych to pretavila na vanocni cukrovi... Je to neco jako stafetky. Vzdalene.

3 berenikav berenikav | E-mail | 13. prosince 2011 v 12:16 | Reagovat

Já teda nejsem z vašeho kanclu, (a po pročtení několika  článku mi to začíná být líto) ale do tohohle jdu. A jako vánoční cukroví je to super nápad, vzhledem k blížícímu se štědrému dni. Takže děkuju za nápady a recepty!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama