o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Karamelky s mořskou solí

25. ledna 2012 v 0:03 | Slaneček |  Recepty
Doba je zlá. Počasí je odporné, práce frustrující, nic, co by mně těšilo, brzy rozkopu v naší kancelářské budově výtah a poté skončím v laskavé péči docenta Chocholouška. Extrémní situace vyžaduje extrémní řešení. V našem případě jsou řešením karamelky Davida Lebovitze.

Ingredience:

kelímek 40% smetany (180g)
půl lžičky vločkové mořské soli (použila jsem Maldon)
semínka z vanilkového lusku
4 lžíce másla
200g cukru krupice
půl hrnku kukuřičného, rýžového nebo zlatého sirupu
špetka soli na posypání
máslo na vytření formy

Postup:

Smetanu přivedeme se solí, vanilkou a dvěma lžícemi másla k varu, odstavíme a udržujeme teplé než se nám svaří cukr.




Cukr se sirupem pomalu rozpustíme a svaříme na 155°C - ano, je potřeba teploměr. Trvá to dlouho a je potřeba to hlídat. Vzhledem k tomu, že není dobré míchat příliš často, je možné si sem tam odskočit, zakouřit si, vybalit nákup, odskočit si na záchod (i když chápu, že zrovna tohle je těžký si načasovat). Ale už to není na zakecání se na chatu, jasný?


Po dosažení potřebné teploty odstavíme a přidáme svařenou smetanu. Vrátíme na sporák a mícháme než dosáhneme teploty 127°C. Odstavíme a vmícháme zbylé dvě lžíce másla. Vlijeme do malého pekáčku vyloženého alobalem a vymazaného máslem. Necháme chladnout 10 minut a decentně posolíme.
Po úplném zchladnutí rozkrájíme a zabalíme.



Tak snad to zabere...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 27. ledna 2012 v 19:39 | Reagovat

Vypadaji zajimave :) Akorat se u nas vubec nevyskytuje zadny z vypsanych druhu sirupu - vyplati se ho nekde shanet? :)

2 Slaneček Slaneček | Web | 28. ledna 2012 v 12:38 | Reagovat

Meg, ja ho pouzivam i na potahovky a do dalsich jidel. Da se s nim normalne sladit caj nebo kafe, na karamelky muzes pouzit i melasu, kterou pridavam do Bostonskych fazoli (asi je sem hodim jako dalsi post), do kolacu nebo jako glazuru na pecene. Takze za sebe, ano, vyplati. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama