o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Quiche se špenátem a kuřecím masem

19. ledna 2012 v 18:22 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Jak je zima a jak jí nedávám, tělo si říká o výživná jídla. A jak se nechávám masírovat mediama, protože jako nejsem žádná odolná vyjímka, chtěla jsem výživné jídlo pojmout trošku odlehčeně. Deset minut jsem v suprmárketu zírala do regálu a tvářila se čím dál pochmurněji. Pohled se mi neustále vracel k sexy pytli čerstvých špenátových lístků, zatímco mi moje tělo do zblbnutí opakovalo "Kachna se zelím! Kachna se zelím! Kachna se zelím!". A pak mně přepadla inspirace. Asi trošku souvisela s těsně sousedícím chladícím boxem narvaným kuřaty (stopro nadopovaný hormonama, ale třeba mi aspoň povyrostou prsa, musíme na všem hledat pozitiva, když už je ta hnusná zima).

Těsto - velmi jednoduché:

200g hladké mouky
100g másla
špetka soli
1 vejce
trocha studené vody

Postup:

Mouku se studeným máslem a se solí zpracujeme na drobenku a přidáme vejce. Pokud je těsto tuhé a netváří se, že by se mu chtělo spojit, přidáme trošku (míň než lžíci) studené vody. Přidáváme dál, dokud nejsme spokojeni. Zpracováváme jen dobu nezbytně nutnou ke spojení a vytvarování těsta do koule, kterou pak ve folii necháme 30 minut odpočinout v lednici. Poté vyválíme a vpravíme do formy. Jasně, že se potrhá. Normálně ho tam nabouchejte, co to jde, hlavně ať nikde nejsou díry. Ukažte mu, kdo je v kuchyni pánem. Prekryjte pečícím papírem zatížené hrstí suchých fazolích - pečení na slepo, já k tomu účelu používám kamínky z Ikea, nepoužívám je na nic jiného a jsou umyté, prosím! - ve troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut. Odstraňte papír a pečte dalších 10 minut.

Jak je patrno z fotky, jestli mám v něčem mezery, je to mise en place, což je elegantní vyjádření prostého faktu, že mám při vaření v kuchyni chaos.


Než se nám upeče, připravíme si náplň.

Náplň:

1 kelímek smetany ke šlehání
půl hrnku mléka
4 vejce
200g strouhaného sýra (v mém případě parodie na Eidam, Gran Moravia a Blaťácké zlato, ale mít ho, dám Gruyére)
cca 400g kuřecích prsou
pytel čerstvého špenátu
1 cibule
stroužek česneku
sůl a pepř, muškátový oříšek
olej

Na oleji osmahneme na kostičky pokrájená kuřecí prsa do zlatova, osolíme, opepříme podle chuti.
Špenát přebereme a necháme si jen pěkné lístky, opláchneme, osušíme. Na oleji osmažíme na drobno pokrájenou cibuli, přihodíme polovinu špenátu, protože všechen se nám tam prostě nevejde, necháme lehce zavadnout, zalijeme polovinou smetany, osolíme, opeříme, přidáme na drobounko posekaný česnek a odstavíme z ohně.
Do zbytku smetany přilijeme mléko, rozmícháme v ní vejce, osolíme, přidáme špetku čerstvě nastrouhaného muškatového oříšku a strouhaný sýr.
Máme připraveno, korpus se nám upekl, takže stáhneme teplotu na nějakých 180°C a jdeme sestavovat.







Jak si můžete všimnout z poslední fotky, trochu jsem to přehnala s tekutinou, tak jsem ji prostě slila.


Pečeme asi 35 minut nebo než se nam quiche zdá prostě hotový. Konzumovat se dá se teplý i studený. Ať se zadaří!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 20. ledna 2012 v 17:50 | Reagovat

Krasny, tohle ja muzu :) Asi si taky koupim ty kaminky :D

2 K K | E-mail | 28. ledna 2012 v 15:06 | Reagovat

Hm, tak to uz je spis tarte nez klasicka quiche, ale fajn. Mam tyhle veci taky rad a delam to rovnez casto, testo ale v pomeru 200g mouky, 150g masla, ovsem bez vajicka, netrha se.
Kdyz clovek pospicha, jde i listkove testo. Do zalivky davam zakysanou smetanu neboli crème fraîche a pokud neni po ruce Gruyère, beru Emmental, z Eidamu, zvlaste toho ceskeho, a podobnych syru se rada tvori zvykacka..

3 Slaneček Slaneček | Web | 30. ledna 2012 v 20:09 | Reagovat

Meg, pokud peces krehke testo casteji, rozhodne doporucuju.
K, taky nemusim plasty misto syru, ale nic jinyho po ruce nebylo. Prekvapive to klaplo velmi uspokojive.

4 Daley Daley | Web | 9. září 2016 v 7:04 | Reagovat

sms půjčka opava :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama