o vaření, o pečení a o jídle vůbec



Ráda vařím. Ještě radši peču. A dost ráda jím.

Paradoxně moc nemusím vlastní výtvory. Ne, že by nebyly úžasné a většinou hříšně dobré, ale znáte to, nic se nevyrovná momentu, kdy vám někdo naservíruje jídlo pod nos. Mám odbyt zejména v práci u kolegů, ale postupem času zjišťuji, že je to záležitost v jistém směru poměrně nevděčná. Zkuste je navyknout na pondělní koláčky a pak přijít s prázdnýma rukama...

Proto je můj blog o jídle. O vaření, o pečení a o všem dalším, co je s jídlem spojené.

Veškeré názory, návrhy, postřehy a připomínky vítam.



Scones - výzva The Daring bakers

28. ledna 2012 v 12:45 | Slaneček |  Deník amatérské pekařky
Lednové pekařské výzvy se ujal Audax z Audax Artifex a byla o... chvíle napětí...scones.

Ingredience:
1 hrnek (240 ml)/ 140g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
2 lžíce (30g) zmrzlého strouhaného másla (případně kombinace sádla a másla)
Asi tak ½ hrnku (120 ml) studeného mléka
Případně lžíce smetany na potření scones
Postup:
Předehřejeme troubu na 240°C. Do mísy prosijeme suché přísady. Přidáme zmrzlý tuk a prsty zpracujeme na drobenku, pokud chceme, abz nám těsto lístkovalo, tuk neroztíráme dokonale, ale necháváme kousky o velikosti hrášku, abychom dosáhli buchtovitější konzistence, zatřeme tuk úplně.
Do drobenkové směsi přidáme téměř všechny tekuté přísady (ovšem opatrně, jak tam jednou jsou, nemůžeme ubrat, víme?) a zamícháme tak akorát abychom vytvořili lepivé těsto (přidáme zbytek tekutin, pokud se nám zdá tuhé). Čím je těsto vlhčí, tím jemnější bude finální výtvor, ale porád se s ním musí dát pracovat. Těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a párkrát lehce prohněteme (4-5x) pro typ buchta, případně prohněteme lehce jednou a pak 3-4x preložíme pro typ vrstvičky.
Necháme 10 minut odpočinout v lednici.
Na válu zpracujeme na cca 16x10x2cm (dxšxv) obdélník - buď vyválíme nebo uplácáme rukou a vykrájíme šest scones.


Zbytek těsta splácáme dohromadz a vztvarujeme na jeden až dva další vdolečky, nebudou tak jemné nebo tak lístkovací, ale pořád budou fajn. Tyhle dva si dávám já, těch prvních šest používám jako ego booster a chlubím se jimi.
Opět máme na výběr - pokud chceme vdolečky s měkkými stranami, naskládáme je na plech těsně k sobě, pokud chceme strany opečené, necháme mezery. Povrch potřeme smetanou a šup do předehřáté trouby.
Pečeme asi 10 minut, doporučeno je po osmi minutách je zkontrolovat. Měly by být nakynuté, zlatavé a po stranách od pohledu upečené.




Přemístíme na mřížku a necháme trochu vychladnout. Servírovat se dají jak studené, tak teplé.
Tradičně se scones podávají k snídani s kopečkem husté smetanz nebo máslem a lžící domácí zavařeniny.

Já jsem se pustila do scones sýrových, varianta se smetanou a k mouce přidat parmazán, gruyére a krémový sýr s bylinkami. Můžu jenom doporučit.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 30. ledna 2012 v 20:58 | Reagovat

Pekny, nasadila jsi mi brouka do hlavy :))

2 Slaneček Slaneček | Web | 1. února 2012 v 23:28 | Reagovat

Rychly, Meg. To je to magicky slovo. Je to RYCHLY.

3 Catalina Catalina | E-mail | Web | 3. února 2012 v 21:48 | Reagovat

Nevěřila jsem tomu, ale je to tak :) Konečně něco, co  je opravdu rychlé i v mých rukách (jinak jsem děsně pomalá) :D Ty sýrové zní naprosto super, protože nejenže skvěle vypadají, ale já na sýrech fakt ulítávám (nepočítáme-li všechno ,co je sladký)! Skvělá práce!

4 Ája Ája | Web | 20. listopadu 2012 v 21:45 | Reagovat

Zvu tě na můj blog o zdravém pečení a můžeš se zúčastnit soutěže.

5 cheap flower girls dresses cheap flower girls dresses | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 10:16 | Reagovat

Thanks because of this! Ive been searching all more than the web for that details.
http://www.askdresses.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama